Ungdomslivet er fyldt med udfordringer

En onsdag i september mødes 30 grønlandske unge i på et vandrehjem i Ishøj, vest for København. De har glædet sig til at være sammen, men også til at lytte på Antons historie. Anton er 18 år er mødt op i dag med lige dele spænding og mod og med en fortælling om nogle af de udfordringer, der følger med at være ung og om en svær relation til en far, der havde problemer med at rumme Antons sårbarhed. Det er også historien om den første joint, der blev til et hashmisbrug og om angsten, der fulgte med.

De unge sidder stille og lytter, og nogle bliver tydeligt berørte, for historien er genkendelig, og de unge spejler sig i Antons historie. Men rummet er trygt, for de unge kender hinanden. Fire gange om året mødes de nemlig på ungecamps. De unge kommer fra hele Danmark og udover at have grønlandsk baggrund har de alle deltaget i Grønlandske Børns indsatser op gennem deres barndom og ungdom.  Flere af de unge har en oplevelse af at være ”vokset ud af” indsatserne, så det nye netværk på ungecamps er vigtigt. For mange giver ungecamps et tiltrængt pusterum fra en udfordrende hverdag: Et par dage hjemmefra, hvor man kan sænke skuldrene og paraderne, og bare grine og være til sammen med en masse gode venner. Men det er også et sted, hvor man kan snakke om nogle af de ting, der er svære og som hører ungdomslivet til.

At ungdomslivet kan være fyldt med udfordringer er noget børne- og familierådgiver i Grønlandske Børn, Akisooq Vestergaard-Jessen kender til i ungdomsarbejdet i Grønlandske Børn. Han fortæller: ”Overgangen fra barn til voksen er svær for alle unge mennesker. Det er en tid, hvor man går fra at være barn til at bevæge sig ind i et ungdomsliv, der skal blive til et voksenliv. Der er en stor sårbarhed i det. For de grønlandske unge, vi arbejder med, har de næsten alle sammen store svigt med i bagagen og et kulturelt tilhørsforhold, der kan få dem til at føle sig anderledes i Danmark. Det gør ikke ungdomslivet lettere. Derfor har vi et særligt fokus på de unge og laver særlige arrangementer kun for dem, fortæller Akisooq og fortsætter:  Vi oplever, at de unge spejler sig i hinanden og bliver inspireret til måske at gøre noget andet end det, de har gjort hidtil. At møde andre der står i tilsvarende vanskeligheder, giver de unge følelsen af ikke at være helt alene. Det er meget vigtigt, siger Akisooq, som udover at skabe rammerne for et stærkt fællesskab også tager emner op, som er relevante for de unge.

”Jeg elsker at være sammen med de andre”

Ole Peter er 15 år og er netop flyttet på et nyt opholdssted lidt udenfor Esbjerg. Som barn var han med på Grønlandske Børns weekendkolonier. Nu er han en del af ungecamps og glæder sig altid til at skulle mødes med de andre. ”Jeg elsker at være sammen med andre grønlandske unge. Det er gode mennesker, de er søde at snakke med”, fortæller Ole Peter, som mest af alt bare elsker at spille fodbold og går ture med de andre. Men han kan også godt lide, når de laver noget helt andet, som fx at tage ud og klatre eller når der kommer andre udefra og fortæller om deres liv, som fx Anton der kom forbi og fortalte om sine erfaringer med hash og angst.

Ole Peter på vej til ungecamp: “Mest af alt glæder jeg mig til at være sammen med de andre”.

Om Antons historie, siger Ole Peter: ”Jeg kunne godt genkende nogle af de ting, Anton fortalte om. Jeg har også selv haft nogle problemer med misbrug. Jeg har røget rigtigt meget hash og synes stadig, det er svært at stoppe helt, men jeg skal snart til eksamen, så jeg prøver alt, hvad jeg kan, for at få tankerne væk fra at ryge og lave noget andet”, fortæller Ole Peter, som synes, at det sværeste ved at være 15 år er de mange regler, de voksne stiller op for en. Reglerne, og så at skulle holde sig helt fra hashen.  ”Det er det sværeste”, siger han.

Redskaber til det svære i livet

Ungecamps handler om at skabe et frirum for de unge, men det er også et forum, hvor vi tør gå ind i dét, der er sårbart. Akisooq fortæller: ”Det er også vores opgave at give de unge redskaber til at håndtere noget af det i livet, der er svært.  Den sidste tid har selvmord været tæt på, da en ung, som mange af de unge kender fra ungecampen, begik selvmord. Det er meget barskt, så i den næste tid bliver selvmord, sorg og traumer temaer, vi kommer til at snakke med de unge om, men vi kommer også til at lave praktiske ting, som eksempelvis madlavning, som de unge, som meget snart overfor at skulle flytte for dem selv, helt konkret kommer til at skulle kende til. På den måde er ungecamps med til at klæde de unge på til voksenlivet”, fortæller Akisooq.

Fakta om ungecamps:

Ungecamps er for grønlandske unge mellem 15-19 og har fokus på selvværdsopbygning, beskæftigelse og den svære overgang fra barn til voksen. Vi tilbyder de unge et stærkt fællesskab med andre med samme alder og kulturbaggrund. Det at være sammen med andre, der ligner en selv, med samme sprog- og kulturbaggrund og med familiestrukturer, man kan nikke genkendende til, er med til at opbygge en tillid og et trygt “helle”. Her kan vanskelige emner berøres, og de unge kan møde en opbakning og en forståelse, som kan være svære at finde i det omkringliggende samfund. Det styrker de unge til at træffe egne valg i ungdomslivet og tage sikre skridt ind i voksenlivet. Ungecamps afholdes i hele landet fire weekender om året.

Forrige
Forrige

Kan du lave en stor gryde mad?

Næste
Næste

Grønlandske Børn søger projekt- og udviklingskonsulent til sekretariatet i København