Stor stigning i bisidninger i børnesager:

Vigtig udvikling for børn og unges rettigheder i Grønland

I 2024 havde mere end dobbelt så mange børn og unge en bisidder med til møder, når de blev en del af en socialsag i kommunen i forhold til året inden. Det er en meget glædelig og nødvendig udvikling i forhold til at håndhæve børn og unges rettigheder, siger sekretariatsleder i Grønlandske Børn i Nuuk, Julie Lynge.

Børnebisidderordningen Najorti sikrer, at børn og unge kan få støtte af en bisidder, hvis de bliver en del af en socialsag. I 2024 fik 183 børn og unge en bisidder, når de blev en del af en anbringelsessag. I 2023 var tallet 87.

Ifølge Julie Lynge er der flere faktorer, der ligger til grund for de den store stigning.

Klare retningslinjer for sagsbehandlere

“En skærpelse af børnestøtteloven i november 2023 har betydet, at kommunale sagsbehandlere har fået klarere retningslinjer for, hvornår Najorti skal involveres i en sag.

Derudover har vi videreudviklet det visitationsskema sagsbehandlerne bruger, når de anmoder om en bisidder. Det betyder blandt andet, at det er blevet nemmere at matche barn og bisidder”.

Og endelig mener Julie Lynge, at en styrket samarbejdsaftale med Socialstyrelsen har betydning for, at Najorti er vokset og kommer flere børn og unge til gavn.

Treårig samarbejdsaftale med  Socialstyrelsen

“I 2024 har vi arbejdet for en styrket samarbejdsaftale med Socialstyrelsen for at udbrede børnebisidderordningen og gøre den landsdækkende. Det har resulteret i en tre-årig samarbejdsaftale, der løber frem til 2028”.

Specialkonsulent Ida Rasmussen fra Socialstyrelsen udtaler:


”Det er en prioritet for Socialstyrelsen, at børn i hele landet bliver inddraget i deres egne sager. Socialstyrelsen ser samarbejdsaftalen med Grønlandske Børn som central for, at der løbende kan uddannes nye børnebisiddere, og dermed at børn og unge i Grønland har mulighed for at få en kvalificeret bisidder. Samarbejdsaftalen er desuden med til at styrke det generelle samarbejde med Grønlandske Børn omkring vores fælles mål om at udvikle og styrke børns inddragelse”.

Øget synlighed

Najorti har netop skiftet logo for at synliggøre, hvordan en najorti arbejder med at støtte det enkelte barn igennem et sagsforløb, fortæller Julie Lynge om det nye logo og fortsætter:
“Og ellers fortsætter vores indsats med at sikre alle børn og unge adgang til støtte. I 2024 har vi uddannet otte nye bisiddere fra Upernavik og Maniitsoq, og i år vil der blive uddannet bisiddere i Tasiilaq, Narsaq, Qasigiannguit og Uummannaq.  Lige nu arbejder 49 bisiddere i 12 forskellige byer og bygder”.

Forrige
Forrige

Det er meningsfuldt at være frivillig – også på tiende år

Næste
Næste

Grønlandske Børn søger fundraisingkonsulent