En vigtig dag for grønlandske børn
Konference om børneinddragelse: Fokus på forhindringer og løsninger
Børneinddragelse var på dagsordenen, da MIO og Foreningen Grønlandske Børn den 10. november inviterede til konference om emnet. Mere end 80 medarbejdere og ledere på børne- og familieområdet, lokale og nationale beslutningstagere og embedsmænd var samlet i Nuuk for at belyse hvilke forhindringer, der står i vejen for at arbejde med børneinddragelse - og ikke mindst for at pege på løsninger og redskaber, der baner vejen for det fremtidige arbejde. Bestyrelsesformand, Kirsten Bitsch og bestyrelsesmedlem Thomas Tyt Mogensen, begge fra Foreningen Grønlandske Børn var på pladserne, da konferencen gik i gang. Interessen for konferencen var overvældende, og deltagerne deltog aktivt i de mange snakke og i den idéudvikling, der fandt sted mellem de faglige oplæg. Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge, MIO var medarrangør af konferencen, og hun var ikke overrasket:”Det er bestemt ikke kun MIO og Foreningen Grønlandske Børn, der er optaget af det her emne. Jeg oplever, at der lige nu er et stærkt fokus på, at børn er borgere med rettigheder med ret til at blive hørt og inddraget, og rigtig mange vil gerne være med til at skabe de bedste løsninger for vores børn, ikke mindst de sårbare, som af forskellige årsager har en socialsag i kommunen. Og det var konferencen et vidnesbyrd om. Alle de mennesker der kom til vores konference er alle professionelle engagerede mennesker, der hver dag arbejder for at skabe de bedste vilkår for vores børn, så det er kun naturligt, at vi har et ønske om at være i dialog og bede dem reflektere sammen med os: Hvordan styrker vi børneinddragelsen i de sager, hvor børnene er indblandet? Og det kom der mange gode bud på", siger Aviâja Egede Lynge.
Oplægsholder Helle Tilburg Johnsen fra Børns Vilkår fortalte om deres erfaringer om deres bisidderordning. Bisidderne i Danmark er uddannede socialrådgivere og bisidder børn, blandt ved børnesamtaler i kommunen. Ordningen har eksisteret siden 2007. Se mere om hvilke forhindringer og løsninger, der blev peget på til konferencen her.
Mikol Lyberth, socialrådgiver i Nuuk (t.h., red.): "Jeg har dagligt samtaler med børn og er meget bevidst om at lytte og inddrage børnene på en respektfuld måde. Jeg har fået meget med mig i dag, det har været inspirerende at få andres bud på, hvordan vi bedst arbejder på at inddrage de sårbare børn, også de stille børn. Et af oplæggene handlede netop om dette, og der blev virkelig sat nogle ord på, som fik mig til at tænke på de stille børn på en måde, jeg ikke har tænkt på før. Jeg vil fremover være meget bevidst om at respektere deres tilbageholdenhed". Puk Draiby generalsekretær i Foreningen Grønlandske Børn siger:”Det har været en god dag, og jeg går meget opløftet herfra. Der er et tydeligt engagement og lyst til at arbejde med børneinddragelse blandt de mange dygtige folk, der var her i dag. Og den nyudnævnte Naalakkkersuisoq for sociale anliggender (Sara Olsvig, red.) mødte op med kort varsel for at holde åbningstalen og har tydeligvis børnerettigheder og børneinddragelse på dagsordenen. Foreningen Grønlandske Børn har jo sammen med MIO udviklet børnebisidderkorpset Najorti, som allerede arbejder flere steder i Grønland. Det er ét redskab og én måde at inddrage barnets perspektiv. Vi håber, at Najorti kommer med i børneloven, der bliver fremlagt for Inatsisartut til forårssamlingen. Og helt overordnet har vi et ønske og en tro på, at denne konference har tydeliggjort, at børneinddragelse af børn i egne socialsager ikke længere er noget vi snakker om, men noget der er ved at ske. Det er en vigtig udvikling for alle børn i Grønland".
Rundt omkring ved bordene blev der diskuteret: Hvordan kan vi styrke inddragelsen af børn i deres egne socialsager?