Et bedre Grønland for vores børn og unge
Debatindlæg af Thomas ‘Tyt’ Mogensen, forperson for Kalaallit Meerartaat - Grønlandske Børn
Det er centralt for Grønlands fremtid, at vores børn og unge har gode vilkår. Det helt nære samfund omkring børnene spiller en afgørende rolle for, at de vokser op i en tryg barndom og får de bedste muligheder for en god fremtid. Derfor opfordrer vi alle partier og kandidater til at have fokus på, hvordan de lokale indsatser for børn og unge i udsatte livssituationer kan styrkes på den anden side af valget.
Små fællesskaber – stor styrke
I Kalaallit Meerartaat - Grønlandske Børn har vi mange konkrete erfaringer med den positive indflydelse, som små lokalsamfund kan have på børns og unges trivsel. For eksempel har vores indsats Ikioqatigiinneq, som bygger på et samarbejde med engagerede, lokale voksne, tydeligt vist, hvordan de nære fællesskaber rummer en stor styrke, der kan løfte livskvaliteten for børn og unge.
I den sammenhæng er det vigtigt, at nationale løsninger på socialområdet altid tager udgangspunkt i, at de skal kunne fungere i de enkelte lokalsamfund. Vi opfordrer derfor lovgiverne til altid at overveje, om nationale tiltag er realistiske og tilpasset de konkrete lokale forhold. Det er afgørende, at politiske beslutninger kan implementeres lokalt på en måde, der gavner børn og unge bedst muligt. Vi tror på, at de lokale aktører kan spille en central rolle i at skabe løsninger, der er bæredygtige og effektive.
Hold fokus på forebyggelse
Vores børnebisidderordning Najorti giver børn, der eksempelvis står over for en anbringelse uden for hjemmet, en bisidder til deres møder med kommunen. Her er vores bisiddere desværre ofte vidner til, at der ikke bliver handlet hurtigt nok, når børnene og de unge har det svært. Vi tror på, at bedre forebyggende indsatser kan være med til at afhjælpe nogle af de udfordringer, som ellers kan udvikle sig til sager om omsorgssvigt og anbringelser.
Vi opfordrer derfor politikerne til at sikre, at der er kvalificeret støtte og vejledning til de kommunale sagsbehandlere, uanset hvor i landet de arbejder. Vi drømmer om et større samarbejde, hvor viden, erfaringer og ressourcer bliver delt på tværs af kommunerne. På den måde kan vi styrke det sociale arbejde og sørge for, at faglighed og kompetencer er tilgængelige, hvor de er mest nødvendige.
Vi kan gøre det bedst, hvis vi gør det sammen
I Kalaallit Meerartaat - Grønlandske Børn er vi overbeviste om, at et det gælder om at få så mange som muligt med, når det handler om at skabe de bedst mulige livsvilkår for alle børn og unge i Grønland. Kommunerne kan spille en central rolle i at sikre, at også de frivillige kræfter - og det vil især sige de børne- og ungeorganisationer, der arbejder lokalt - bliver inviteret med ind i arbejdet for og med børn og unge, så vi kan bidrage med vores viden, ressourcer og engagement.
Det er på tide, at vi alle – både politikere, fagfolk, organisationer og frivillige – arbejder sammen om at skabe en fremtid, hvor Grønlands børn og unge får de bedste muligheder for trivsel og udvikling.