Sapiik – viser unge fremtidens muligheder


Færdig med folkeskolen – hvad så?

I Grønland fortsætter kun 39 procent af de 16-18 årige på en uddannelse efter 10. klasse, og en tredjedel af de unge mellem 16 og 25 år er hverken i uddannelse eller beskæftigelse. Derfor har vi i Grønlandske Børn siden 2008 haft en indsats for unge i udskolingen, som skal skabe bedre overgange mellem folkeskolen og ungdomsuddannelse og/eller job. Vi kalder indsatsen Sapiik. Det betyder mod.

I Grønland er valget om at uddanne sig behæftet med større omkostninger, end det typisk er for en dansk ung. På grund af afstandene og den særlige infrastruktur i Grønland er det ikke ualmindeligt, at grønlandske unge skal flytte flere tusind kilometer for at starte på en ungdomsuddannelse. Det kræver derfor både mod og styrke at gå efter sine drømme.

Sammen med de unge i Sapiik arbejder vi på at definere og formulere ønsker for fremtiden, og sammen finder vi veje til uddannelse og job, som er meningsfulde for de unge. Vi har en lang række samarbejdspartnere inden for grønlandsk uddannelse og erhverv, der giver de unge mulighed for at snuse til forskellige typer professioner. Sapiik har haft besøg af kendte musikere, dansere, komikere, stewardesser, kokke, anstaltbetjente og mange andre.

Sideløbende har vi en række sociale aktiviteter, som skal være med til at give de unge personlige redskaber, som de kan trække på, når de møder modstand og udfordringer i deres liv. På ti år har mere end 1.000 unge været en del af Sapiik, og vores erfaring viser, at tilbuddet skaber større selvtillid hos den enkelte og styrker sammenholdet de unge imellem - og det smitter af på deres udbytte af skolen. 

Sapiik eksisterer som tilbud i Nuuk, Ilulissat, Qaqortoq og Maniitsoq og er støttet af Dansk Tennis Fond, Ole Kirk's Fond, Erik Thunes Legat, Fondation Juchum og Hurtigruten Foundation, samt Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke, Tips- og Lottomidler, pulje c og Qeqqata Kommunia.